On

Topinambury jsou nedoceněnou potravinou

Posted by

Hořčík, draslík a béčka – vitamíny skupiny B, magnézium a draslík jsou nesmírně důležité výživové prvky a měli bychom jim věnovat ve stravě mimořádnou pozornost. Všechny tři složky se navíc navzájem doplňují a jsou potřebné jedna pro druhou, aby je také náš organismus dokázal využít. Topinambury je obsahují v hojném zastoupení, takže máte na stole v tomto směru ideální potravinu. Vitamíny B, hořčík a draslík potřebujeme ke zmírnění chronického stresu, který dusí současnou populaci, zvláště ve městech. Namísto pravidelného dopingu syntetickými preparáty vsaďte raději na přírodní a přirozené zdroje, topinambury navíc znají lidé ve střední Evropě již od doby renesance, tedy zhruba čtyři století.

květ topinamburu

Céčko v salátech – topinambury lze tepelně upravovat podobně, jako brambory, ale také je může jíst syrové. Navíc neobsahují žádný jedovatý solanin. V syrovém stavu, nakrájené či nastrouhané v zeleninovém salátu, jsou výborným zdrojem vitamínu C, a je ho tam poměrně hodně, takže perfektní zdroj pro posílení vaší imunity, což je v dnešní době ve znamení koronaviru klíčové. Cena topinamburů za 1 kg je ve srovnání s tím, co obsahují, velmi nízká.

kvetoucí topinambur

Inulin – je rozpustná vláknina a té je v topinamburech opravdu požehnaně. Snižuje v jídle glykemický index velmi výrazně, což prospívá diabetikům, ale samozřejmě i lidem zcela zdravým. Inulin je prospěšný pro rozmnožování symbiotických bakterií v tlustém střevě, bez nichž se naše trávení neobejde, a vlákninu potřebujeme i pro pravidelné vyměšování toxických přebytků z těla. Chodit pravidelně na záchod se může zdát jako humorná epizoda, ale když trpíte delší dobu zácpou a pak vám lékař diagnostikuje rakovinu tlustého střeva, humor rázem ztrácí na své atraktivitě a situace se dramaticky mění. Chorobám tlustého střeva je lepší předcházet, protože patří mezi velmi nepříjemné, obtěžující, bolestivé a depresivní životní situace.