On

Kokosový olej a jeho využití

Posted by

Kokosový olej má mnoho využití. Pro země v tropickém pásmu je kokosový olej základním zdrojem tuku a pomáhá tak s výživou milionů lidí na světě. Kromě potravinářství je jeho další uplatnění v medicíně a v kosmetickém průmyslu.

Existuje několik studií, které doporučují kokosový olej jako vhodný tuk pro konzumaci a další studie ho pro toto použití nedoporučují, hlavně ve větším množství. Ty studie, které ho doporučují, vyzvedávají jeho kouřový bod, který je v rozmezí 177-200 °C, proto se doporučuje na smažení. Jeho stabilita, o kterou se starají nasycené mastné kyseliny, mu zaručuje pomalou oxidaci a odolnost proti žluknutí. V běžných podmínkách vydrží tuk i dva roky v dobré kvalitě.

kokos1

Mnohostranné využití

Kokosový olej je také levným doplňkem stravy pro sportovce. Díky obsahu mastných kyselin se tuk neukládá, ale postupně uvolňuje energii.

V kosmetickém průmyslu je kokosový olej velice oblíbený. Je bohatý na antioxidanty a mastné kyseliny, které mají schopnost pronikat hluboko do pokožky. Při použití na popraskanou či podrážděnou kůži působí hojivě.

Z kokosového oleje se dá snadno udělat domácí repelent. Stačí k tomu kromě tuku pár kapek oleje z máty, rozmarýnu a tee tree oleje. Čistý kokosový olej je také funkční proti plísním na rukou a nohou. Stačí postižená místa potírat a olej vmasírovat do pokožky.

kokos

Můžete si vyléčit i opar. Natíráním postiženého místa několikrát denně se zkrátí doba hojení a sníží bolestivost. Stejně dobře prokáže službu těm, kdo mají popraskané paty. Pravidelným ošetřením dojde k odstranění odumřelé kůže a k podpoře růstu nové. Slabá vrstva tuku uklidní místa podrážděná po holení.

Pokud máte poškozené a zesláblé vlasy, můžete lehce vmasírovat trochu oleje ke kořínkům vlasů. Zajistíte tím vlasům lepší výživu, a navíc tuk působí proti tvorbě lupů.

Překvapivě má tuk pozitivní účinek i na bolavý krk. Stačí si brát opakovaně malou lžičku. Lze ochutit medem, citronem, fenyklem, lékořicí.