On

Je libo šálek čaje?

Posted by

Příprava čaje není nikterak složitou ani zdlouhavou záležitostí. Pro svou praktičnost je ale více oblíbený ten sáčkový, který stačí ponořit do horké vody. Lidé by ale rozhodně neměli zanevřít ani na ty sypané, které představují větší možnost namíchaných chutí (klidně i na míru). Pravda, oproti sáčkovým je jejich příprava poněkud zdlouhavější, věřte ale, že ani tak to žádná věda či námaha není.

tea-3863678_960_720

K výhodám sáčkového čaje patří především jeho praktičnost při přípravě, dále příznivá cena a také lepší dostupnost. Seženeme je totiž v běžném supermarketu či meších obchodech, jako jsou večerky. Výběr těch sypaných je zde totiž značně omezen. Čítá většinou jeden dva druhy, pokud vůbec. To je také důvodem, proč zatím patří do skupiny méně oblíbených.

Oproti tomu takový sypaný čaj je mnohem kvalitnější. Tedy může být, samozřejmě i zde existují výjimky. Tuto kvalitu zajišťuje již forma balení, která není tak vzdušná a prodyšná, jako tomu bývá u sáčkových typů. Tím pádem v průběhu skladování nedochází k vyprchávání vůně, chuti ani obsažených esenciálních olejů a dalších důležitých složek ovlivňujících zdravotní účinky toho kterého druhu. Na obalu najdeme také údaj o datu sklizně jednotlivých lístků, což je jistě velké plus – víme, jak moc je (či naopak není) daný druh čerstvý. U těch sáčkových se musíme spokojit pouze s minimálním datem trvanlivosti.

tea-2391083_960_720

A jak na přípravu? U sáčkových druhů máme jasno – vložíme do hrnku, zalijeme vodou, počkáme několik minut a můžeme pít. Sypané čaje ve srovnání s tímto představují poněkud složitější postupy, stále však zůstává velmi jednoduchými. Zde jsou:

  • V misce

V hlubší misce můžeme louhovat pouze takové druhy, které nejsou drobnolisté a déle se louhují – jednoduše je zalijeme vodou a chvíli počkáme, pak můžeme začít upíjet.

  • V testeru (gaiwanu)

Pro libovolný druh, opět se čajové listí nasype do testeru či gaiwanu, zalije vodou a po vylouhování slije do misky.

  • Pomocí louhovacích pomůcek

Jedná se o takové pomocníky, jako jsou louhovačkyy, konvičky, sítko na slití nálevu a misky, do nichž se poté vylouhovaný čaj slije.